Capelles del transsepte

 

Capelles del transsepte nord:

Capella de Sant Salvador

Situada a l’extrem del transsepte nord sota la torre de Sant Salvador on actualment es troba el baptisteri.

 

 

La capella situada en l’extrem més septentrional del transsepte nord tocant al baptisteri:
Dedicada a Sant Jaume primera advocació que es coneix de la capella. Del segle XIII es conserven restes de pintures murals amb escenes referents a la vida i miracles de sant Jaume. Aquestes pintures van ser arrancades al 1967 i actualment s’exposen al Museu Diocesà d’Urgell.
Al segle XVI hi va haver un canvi d’advocacions i va passar a ser la capella de Santes Creus.
Després capella del Sagrat Cor i actualment ha estat escollida per a instal.lar-hi un senzill monument de veneració a set sacerdots de la diòcesi màrtirs de la persecució religiosa (1936-1939) i beatificats a Roma l’any 2005.

 

 

Capella situada en el transsepte nord al costat de l’absis central:
Dedicada a Santes Creus, la primera advocació que es coneix durant el segle XIII. En aquesta capella, al segle XVIII i dins el retaule dedicat a Santes Creus es trobava una caixa funeraria de Fra Ponç de Planes un dominic que va combatre als càtars i que va morir enverinat al 1242. La caixa que data del segle XIV és una de les poques mostres de pintura sobre fusta que es conserven d’aquesta època dels obradors urgellencs juntament amb la d’un altre dominic que estava situada en una absidiola del transssepte sud. Actualment les dues caixes es troben en el Museu Diocesà d’Urgell .
Amb el canvi d’advocacions de 1575-1576 es va passar a donar culte en aquesta capella a Sant Ermengol on s’hi va intal.lar l’altar i les reliquies del sant. Actualment s’hi exposa sis taules del retaule de sant Ermengol, obra de l’artista d’Olot Juan de Segovia realitzat a finals del segle XVIII. Aquestos sis relleus mostren episodis de la vida del sant: La institució de la canònica; una pluja miraculosa; la conquesta de Guissona; la construcció d’un pont dirigida pel sant; la caiguda del sant des del Pont de Bar; i el moment en que el cos del sant baixa pel Segre i s’atura a la Seu mentre les campanes repiquen soles. La construcció d’aquest retaule va anar paral.lela a la construcció d’una nova urna d’argent i llautó obra de l’argenter Pere Lleopart conservada actualment al museu diocesà d’Urgell.

 

 

Capelles del transsepte sud:

Capella de Sant Just o Sant Serni situada a l’extrem del transsepte sud sota la torre de Sant Just. Del segle XIII es conserven tres fragments de pintures murals arrencades als anys setanta i exposades actualment al Museu Diocesà d’Urgell.

 

 

Capella de Santa Caterina coneguda així fins al segle XVI que canvia l’advocació per Santa LLucia està situada en l’extrem més meridional del transsepte sud.

Del segle XIII daten les pintures murals que van ser arrancades i venudes al 1935. Actualment una part (el sant sopar) es conserva al Museu Episcopal de Vic i altres escenes relacionades amb la vida de la santa Caterina es troben en dues col.lecions privades.

Del segle XIV es conserva una de les poques obres de pintura sobre fusta procedent dels obradors urgellencs L’arca funerari de fra Bernat de Travesseres actualment al Museu Diocesà d’Urgell atribuïda al Mestre d’Estamariu. I que al segle XVIII es trobava en aquesta capella. Fra Bernat de Travesseres fou un dominic que també va lluitar contra els càtars a l’igual que fra Ponçs de Planés.

De finals del segle XVI i principis del XVII es el retaule dedicat a santa LLucia només es conserven els carrers laterals i la predel.la als magatzems del museu diocesà d'Urgell.

 

 

La capella situada en el transsepte sud al costat de l’absis central
Dedicada a Sant Ermengol fins al segle XVI quan canvia l’advocació i s’instal.la en aquesta capella l’altar de Sant Ot, amb les despulles i la reserva del Santíssim. Aquest culte es va conservar fins al segle XX. El culte de sant Ot i la reserva es realitzava fins aleshores en una capella adossada en la nau sud, entrant al temple a la dreta.

Del segle XIII daten dues pintures murals on apareix Sant Ermengol. Aquestes pintures es conserven actualment al Museo de Bellas Artes de Bilbao una i l’altra al Museu Maricel de Sitges.